Miten Jani Tuppuraisesta tuli pelaaja-agentti?

Miten Jani Tuppuraisesta tuli pelaaja-agentti?

Jääkiekkoilija voi suuntautua uran jälkeen moneen eri suuntaan. Joku opiskelee, joku vetää hetken happea ja joku siirtyy työelämään. Jani Tuppurainen päätti suunnata jääkiekkoagentiksi. 

Tuppurainen lopetti peliuransa viime keväänä Ranskan mestaruuteen. Nyt muutama kuukausi myöhemmin hän suoritti onnistuneesti pelaaja-agenttien rekisteröintihakemuksen.

– Muutaman vuoden olen miettinyt, mitä tekisin uran jälkeen. Valmentaminen ja pelaajien yksilökehitys kiinnostivat, mutta yhtä lailla agenttina pääsen auttamaan pelaajia. Istuin kuitenkin 35 vuotta bussissa ja valmentaminen ei ollut se kaikista houkuttelevin juttu. Kun CKM Sport Managementista oltiin yhteydessä, niin innostuin tästä agenttihommasta, Tuppurainen kertoo.

– Pitkä jääkiekkotausta auttaa tässä työssä. Olen itse neuvotellut sopimukset seurojen kanssa kymmenen viimeistä vuotta.

– Agentiksi rekisteröinti vaatii jonkun verran paperityötä. Agenttitoimintakunnan arviointilautakunta käsitteli hakemuksen ja kävin vielä haastattelussa, jossa käytiin läpi toimintamallit ja -säännöt, miten agentit toimivat Suomessa.

Opiskelemaan jo peliuran aikana

Yli 800 liigaottelun Tuppurainen suoritti pelaamisen ohessa myös liiketalouden opintoja Haaga-Heliassa. Opinnot ovat nyt puolivälissä.

– Pelaajayhdistyksen kautta päädyin kiekkoilijan opintopolulle. Agenttina toimiminen on enemmän etätyöskentelyä ja pelit ovat pääsääntöisesti viikonloppuisin, joten yritän saada samalla myös opintoja kohti maalia.

– Peliuran jälkeenkin on elämää. Pelasin 20 vuotta ammattilaisena, mutta työelämää on silti vielä enemmän edessäpäin kuin takana. Pelaajana oli tosi helppo hypätä sohvalle ja odottaa seuraavaa joukkueen yhteistä tapahtumaa, mutta viimeiset vuodet pelireissuilla kuuntelin luentoja ja tein koulutehtäviä. Vuorokauteen mahtuu monta tuntia ja jokainen itse miettii, mikä pleikkarituntien määrä päivässä on tärkeää, hän heittää.

Tuppurainen painottaa myös seuran suhtautumista pelaajan opiskeluun.

– Seurat voisivat olla aktiivisempia ja kannustavampia pelaajan opiskeluun. Monesti pelaajalle tulee se ajatus, lähteekö itse pilaamaan peliuraa, jos ei keskitykään 100-prosenttisesti jääkiekkoon? Mitä valmennus ja seurajohto siitä ajattelevat? Kaikista ei tule ammattilaisia ja seurojen suunnalta toivon aitoa kannustamista kaksoisuralle.

Kokenut pelaaja muistuttaa kaikkia pelaajia myös oman taloudenhallinnan merkityksestä.

– Omasta taloudesta kannattaa olla tietoinen. Pelaajayhdistyksen kautta tulee hyvin infoa esimerkiksi rahastoinnista. Palkkoja ei kannata kokonaan tuhlata ja kuten nykyhetki osoittaa, niin sähkön ja muiden kustannusten nousu voivat tehdä elämisestä aika tuskaista, jos mitään selkänojaa ei ole. Pienikin säästö ja sijoittaminen ovat hyväksi.

 

Kaikki Suomessa toimivat agentit löydät tästä >>>

📸 Teemu Saarinen


Takaisin uutisiin »
SJRY