Tuomas Grönman korostaa psyykkisten taitojen merkitystä

Tuomas Grönman korostaa psyykkisten taitojen merkitystä

Yksi SJRY:n tehtävistä on huolehtia pelaajien työelämän kokonaishyvinnoista, myös henkisestä hyvinvoinnista. Tuomas Grönman on yksi pelaajayhdistyksen suosittelemista henkisen terveydenhuollon ammattilaisista. Hän toimii urheilupsykologina ja hänellä on henkisen valmennuksen asiakkaina jääkiekkoilijoita aina NHL:stä juniorisarjoihin.

– Osa urheilijoista haluaa kehittää psyykkistä puolta paremmaksi ja lisätä omaa suorituskykyä. Toisaalta iso porukka ottaa yhteyttä siinä vaiheessa, kun on yritetty tsempata ja jaksaa arjessa, mutta oireina on ahdistusta, loppuunpalamista ja masennusta, Grönman kertoo.

– Sitä on tutkittu, että huippu-urheilu altistaa loppuunpalamiselle ja valitettavasti urheilijat ovat yliedustettuna masennus- ja ahdistustilastoissa.

Grönman näkee myös psyykkisten taitojen valmennusta urheilussa hyvin keskeisenä. Suurimpana hyötynä hän näkee tasaisuuden löytymisen.

– Jos kaksi pelaajaa on parhaana päivänä samalla tasolla, mutta toinen pelaa sadasta ottelusta huipputasolla 80 kertaa ja toinen 30 kertaa, niin silloin toinen pelaa NHL:ää ja toinen Euroopan kakkossarjaa.

– Jääkiekossa suoritus koostuu lajitaidoista, fyysisyydestä, taktisesta osaamisesta ja psyykkisistä ominaisuuksista. Vaikka kolme ensimmäistä olisivat kuinka hyvällä tasolla, mutta jos menet tosipaikassa ihan lukkoon, niin silloin ei puhuta huippupelaajasta. Psyykkisiä taitoja vaatii myös se, että jaksaa motivoitua, harjoitella ja pitää hyvinvointia yllä arjessa.

– Jos nyt vaikka haastatellaan Iivo Niskasen valmentajaa, niin ei hän varmaankaan vastaa Iivon parhaaksi ominaisuudeksi hapenottokykyä, vaikka se olisikin fyysisesti hänen paras ominaisuus. Todennäköisesti vastaus on itsetuntemus ja miten hän toimii erilaisissa tilanteissa isoissa kisoissa.

Myös psykologisia taitoja voi harjoitella

Urheilussa usein kuulee puhuttavan, kun urheilijan pää ei kestä kovassa paikassa. Grönmanin mukaan kyseessä on yleinen harhaluulo, ettei psyykkisiä taitoja voisi harjoitella.

– Jäähallin käytävillä kuulee usein puhuttavan, että tuossa olisi hyvä pelaaja, mutta pää ei kestä. Se ikään kuin määritellään, että joillakin se synnynnäisesti kestää ja joillakin ei. Kaikkia taitoja voi harjoitella, myös psykologisia taitoja. Se kellä pää ei ole aiemmin kestänyt, niin jatkossa se voikin olla hänen vahvuutensa.

– Kaikki urheilijat tuntevat paineita ja jännitystä. Eihän kukaan voi lähteä pelaamaan olympiafinaaliin varmoin odotuksin. Ongelma tulee siinä, jos niitä tunteita ei osaa käsitellä. Se voi näkyä yliyrittämisenä tai varmisteluna. Olennaista on osata heittäytyä pelille.

Grönman korostaa urheilussa joukkuehengen merkitystä. Discoveryn jääkiekkoasiantuntijana hän näkee hyvän esimerkin tällä hetkellä Leijonien olympiaryhmässä.

– Leijonissa on näkynyt jo vuosia vahva yhteenkuuluvuuden tunne. Se luo psykologisen turvallisuuden tunteen, kun pelaajalla on hyvä olla ryhmässä ja hän uskaltaa epäonnistua. Kun uskaltaa hävitä, niin mahdollisuudet menestymiseen paranevat.

Loppuun Grönman antaa ohjeen nuorille pelaajille.

– Pelaajan on hyvä tiedostaa, että uralla tulee vaikeita aikoja ja hankalia ajatuksia, mutta silti pelissä voi onnistua. Välillä pitää vähän astua sivuun ja ottaa perspektiiviä: jääkiekko on vain jääkiekkoa ja pitää osata olla armollinen itselleen. Koko ajan ei voi vaatia itseä suorittamaan huipputasolla.
 


Takaisin uutisiin »
SJRY